Relacja: kulinarne warsztaty z gotowania plovu

Od prawie 4 lat, co semestr, gościmy na Wydziale kilkudziesięciu studentów z partnerskich uczelni m.in. z Uzbekistanu, Tadżykistanu i Kazachstanu, którzy w ramach programów wymiany odbywają u nas część swoich studiów prawniczych. Reprezentują najlepsze uczelnie prawnicze i biznesowe Azji Środkowej.

Nasi zagraniczni studenci są bardzo dumni ze swoich tradycji, których początki sięgają setki lat wstecz, nierzadko do czasów starożytnych. Oryginalna kuchnia, stroje, tańce, pieśni – to wszystko składa się na barwną, bogatą i różnorodną kulturę Azji Środkowej.

Postanowiliśmy przybliżyć polskim studentów bogactwo wyjątkowego regionu, z którego pochodzą nasi studenci – serca Jedwabnego Szlaku I Krainy Błękitnych Kopuł.

W miniony piątek, o 16:30 rozpoczęły się pierwsze w historii Wydziału warsztaty kulinarne, w czasie których wspólnymi polsko-uzbecko-kazachsko-tadżyckimi siłami przygotowaliśmy “plov” – jedno z kultowych dań tego regionu świata.

Wśród naszych uzbeckich gości studiujących w tym semestrze na Wydziale znalazła się idealna osoba: Murodjon należy do rodu, który od 9-pokoleń (sic!) kontynuuje tradycje fachu kucharskiego. Sam z powodzeniem łączy pasję do gotowania ze studiami prawniczymi. Murodjon w parze z Szefem Kuchni w wydziałowej restauracji Le Grand Buffet, p. Łukaszem Nieckulą, z którym organizowaliśmy już dla uzbeckich gości warsztaty pierogowe rok temu – pełnili rolę koordynatorów całego procesu kulinarnego.

Warto w tym miejscu dodać, że plov jest daniem ceremonialno-obrzędowym, więc towarzyszy najróżniejszych wydarzeniom w życiu rodziny i społeczności. Za jakość i smak plovu w każdym domu odpowiada mężczyzna. W Uzbekistanie i krajach regionu – gość jest traktowany z wielką czcią, a jego zadowolenie to sprawa honoru gospodarza.  

Każdy region tej części świata posiada własną odmianę plovu. My – postanowiliśmy przygotować pierwszy w historii “Plov Gdański”. Wspólne narady nad unikalnym, dodatkowym składnikiem potrawy, który będzie typowo polski, ale będzie pasował do dania – trwały kilka tygodni. Ostatecznie zwyciężyły dwie propozycje: jabłko faszerowane bakaliami i miodem (wygrała szara reneta - delikatnie kwaśna i świetnie komponująca się z ryżem) oraz nieśmiertelny polski… kiszony ogórek.
W pierwszej części wydarzenia wysłuchaliśmy multimedialnego wykładu o historii, odmianach i technice gotowania plovu. Następnie przyszedł czas na zajęcia praktyczne – studenci podzieleni na zespoły zabrali się za przygotowywanie składników potrawy – wszystko z zachowaniem wysokich norm gastronomicznych.

Część druga imprezy odbywała się w oczekiwaniu na gotowy plov, którego przygotowaniem intensywnie zajmowali się nasi mistrzowie kuchni. Proces potrafi trwać nawet kilka dni, ale nasz uzbecki “master-chef” zdołał skrócić go do dwóch godzin.

Co robić w międzyczasie? O tym też pomyśleliśmy! Drużyny studentów z Azji Środkowej i Polski przygotowały konkursy wiedzy o obu krajach, zabawne quizy oraz prezentację tego, co oba regiony świata mogą sobie zaoferować i z czego są dumne.

Integracja szybko nabrała tempa i intensywności. Zanim się obejrzeliśmy – sala restauracyjna zamieniła się w dyskotekę, której nie powstydziła by się Samarkanda, Buchara czy Taszkent – karaoke po uzbecku i tradycyjne tańce rozgrzały atmosferę i pozwoliły zapomnieć o upływie czasu oraz rosnącym głodzie.

Wreszcie – nastąpił finał: nasi kucharze wnieśli na salę wielki gar pełny wonnego plovu. Wołowina i jagnięcina halal, marchewki, rodzynki, pomidory, cebula i oczywiście nieodzowny dla plovu ryż wraz z polskimi dodatkami znikały szybko z talerzy uczestników.

Nie zauważyliśmy kiedy wybiła godzina 21:40!

Pierwsze kulinarne warsztaty kuchni uzbeckiej okazały się sukcesem – frekwencyjnym i gastronomicznym. Powstał gdański plov, ale co najważniejsze – powstały liczne polsko-uzbecko-tadżycko- kazachskie znajomości i relacje.

Powstał też pomysł na kolejną edycję naszej imprezy – w semestrze letnim, kiedy odwiedzi nas kolejna grupa studentów z Krainy Jedwabnego Szlaku.

Wszystko to nie byłoby możliwe bez starań, wysiłków i zaangażowania współorganizatorów:

- Rada Kół Naukowych WPiA UG
- Rada Samorządu Studentów WPiA UG
- Korporacja akademicka Konwent Polonia
- Korporacja akademicka Lauda
- School of International and Advanced Problems of Law
- Le Grand Buffet – Restauracja na WPiA UG

i bez osób, które od kilku tygodni przygotowywały całe wydarzenie – którym składamy serdeczne podziękowania:

1) Studenci Wydziału – członkowie RKN, RSS, K!Polonia i K!Lauda:
p. Kornelia Siedlecka, p. Karolina Sokołowska, p. Błażej Kirszenstein, p. Filip Neugebauer, p. Korneliusz Radziwiłowicz, p. Miłosz Piotrowski, p. Artur Sabiniarz, p. Wiktor Jakiel, p. Kacper Janowski, a także Studenci z naszych partnerskich uczelni Tashkent State University of Law, National University of UzbekistanTajikistan State University of Law, Business, & Politics w Tadżykistanie oraz Shokan Ualikhanov Kokshetau University w Kazachstanie – na czele z naszym zdolnym kucharzem p. Murodjonem Dilmurodovem - za pomoc w organizacji, aktywny udział, barwny i serdeczny wkład w nasze wydarzenie, a także wystrój sali (i pomoc w jej posprzątaniu) .

Serdeczne podziękowania kierujemy także do:
- dr. hab. Marcina M. Wiszowatego, prof. UG – pomysłodawcy i koordynatora całego przedsięwzięcia
- p. Łukasza Nieckuli – Szefa Kuchni i Restauracji Le Grand Buffet wraz z Zespołem: p. Anny, p. Michała i p. Stefanii – za udostępnienie nam całej restauracji, zdobycie składników, perfekcyjną obsługę i anielską cierpliwość oraz wsparcie finansowe,
- dr hab. Edvardasa Juchnevičiusa, prof. UG – za świetne zdjęcia
- wszystkich obecnych z nami tego wyjątkowego wieczoru, którzy doskonale pokroili składniki, świetnie bawili się z naszymi gośćmi i wzorowo opróżnili talerze (co nie było łatwe przy uzbeckich, ogromnych porcjach) – studentów Wydziału, przedstawicieli naszej kadry (prof. Monika Tomaszewska, dr Damian Cyman, mgr Wojciech Jankowski), gości – wykładowców z uzbeckiego Tashkent State University of Law - prof. Shukhrata Ismoilova i prof. Mansurjona Boltaeva goszczących w tym tygodniu na naszym Wydziale z wykładami, Filistrów Korporacji akademickiej Lauda – p. Tomasza Woźniaka I p. Filipa Umiastowskiego
- Dziekana Wydziału, dr. hab. Wojciecha Zalewskiego, prof. UG – za życzliwe wsparcie dla naszej inicjatywy.

Już wiosną – kolejna edycja naszych warsztatów! To będzie niespodzianka.
 

Fotografie: Edvardas Juchnevičius, Kornelia Siedlecka, Marcin M. Wiszowaty

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: poniedziałek, 15. Grudzień 2025 - 07:31; osoba wprowadzająca: Marcin Wiszowaty Ostatnia zmiana: poniedziałek, 15. Grudzień 2025 - 07:40; osoba wprowadzająca: Marcin Wiszowaty